“Waarom WEL de richtlijn volgen” was het vertrekpunt voor de briefing die door de Gemeente Oosterhout was gegeven aan PubliPush. “Gewoon doen” het devies, het vrijblijvende moest eraf. Als creatieven, maar zeker als trotse inwoners van Oosterhout een uitdaging waar we bij Publipush graag onze schouders onder zetten. Samen. (Meer) voor elkaar. Want alleen samen krijgen we corona onder controle. En als Brabanders en Oosterhouters zeggen we daarom samen: #houd oe aan de regels en vooral #houdoecorona.
Vertrekpunt: Houdoe
Houdoe (met klemtoon op de eerste lettergreep) is een Brabants woord dat in grote delen van Noord-Brabant, het zuiden van Gelderland en in een deel van Limburg gebruikt wordt als afscheidsgroet. Het woord is waarschijnlijk afgeleid van Houd oe (eige) goed (vrij vertaald: “pas goed op jezelf”, “behoud uzelve”).
Harde boodschap, in humor verpakt.
Houdoe of Houd oe is dus een mooie boodschap, maar tegelijkertijd een mogelijkheid om meer gebiedenderwijs, krachtig en herkenbaar een woordspeling te maken. Het is ook de (rechtlijnige) wijze waarop de Brabander / Oosterhouter met sarcasme en humor (met name met carnaval) echte problemen aan de kaak stelt, en een vervelende boodschap of gebeurtenis probeert te relativeren.
Shockeren, daarna direct call-to-action voor relativeren
COVID-19 raakt ons allemaal. Jong, oud, arm rijk. Het virus maakt geen onderscheid. We willen dus niet alleen spreken over doelgroepen, dit raakt ons allemaal. Iedereen moet iets doen, maar na de eerste golf is coronamoeheid toegeslagen. En nu, met de tweede golf en het tussentijds laten vieren van de teugels is het én wordt het pas echt lastig. Het is tijd voor doen, niet voor klagen. Shockeren mag dus best een beetje, maar maak ook direct duidelijk dat het nu menens is.
Houd oe aan de regels
Houd oe mondkapje op
Houd oe aan de 1.5 meter
Juist de paradox in de headline zorgt voor rumoer. Houdoe aan de regels? Ja! Wel dus. “Doe da nou!” Het is nodig. Juist nu.
Positieve twist
Na de ‘shocking headline’ moest duidelijk worden gemaakt wat de boodschap echt was. De call-to-action “Doe da nou!” was daar de eerste stap in, maar de gelaagdheid in de achterliggende boodschap maakt ook direct duidelijk dat we de inwoners van de Gemeente Oosterhout aanspreken. Het is geen algemeen praatje, het is hier en nu.
“Alleen dan kunnen we weer samen naar het Parkfeest”
“Alleen dan kunnen we weer chillen in het Lukwelpark”
Zo was het ook mogelijk om te segmenteren. Inwoners spreek je aan in hun eigen taal, op hun eigen kanaal, op de plek waar zij graag zijn. Echte verhalen, met een echte boodschap, een geloofwaardige boodschap van hun peers.
Authentiek en herkenbaar
Iedereen wil dat COVID-19 verdwijnt, dat we weer terug kunnen gaan naar de tijd ervoor. Dat is geen zekerheid. Maar we mogen het wel wensen. Voor ons zelf, en zeker voor elkaar. Niemand wil alleen zijn, we moeten het samen doen, voor elkaar, voor onze kinderen, voor onze ouders, voor onze opa en oma’s, voor onze vrienden, familie. Onze geliefden. Ondanks de verschillen in wat een ieder wenst om weer te doen als het straks voorbij zou zijn, is dat eigenlijk wat ons verbind.
Luisteren naar de wens van een ander kan de stof tot nadenken geven voor verandering van ons eigen gedrag. Het begint bij wat ik doe of laat. Voor mezelf, voor iedereen die ik liefheb, voor iedereen in mijn stad.
Alleen door het volgen van de richtlijnen kunnen we ‘houdoe’ zeggen tegen corona. Daar doe ik het voor, daar doen wij het voor.
Uiteindelijk ontwikkelden we in no-time een brede, spraakmakende campagne. En écht full-service van begin tot eind. One-stop-shopping voor onze opdrachtgever. Wel zo makkelijk. Deze tijd was al moeilijk genoeg.